Czekolada nie tylko cudownie smakuje, ale jest to również doskonały produkt kosmetyczny do masażu. Czekoladowe maski zawierające pierwiastki śladowe, witaminy B, E i K odświeżają i tonizują skórę. Masaż na produktach czekoladowych pobudza endorfiny – hormony szczęścia, uspokaja system nerwowy, pobudza krążenie krwi, rozluźnia napięte mięśnie, zmniejsza lęk, napięcie i poprawia nastrój. Ciało, które uwalnia negatywne emocje eliminuje zmęczenie!
Masaż na produktach czekoladowych wskazany jest nawet dla wrażliwych skór. Składniki w tych procedurach przywracają odpowiedni poziom nawilżenia, pobudzają regenerację komórek co wpływa na lepszą elastyczność oraz redukcję zmarszczek. Maska twarda i miękka nadają się do masażu twarzy. Zapobiegają podrażnieniom dlatego można je stosować po oparzeniach słonecznych czy podrażnieniach.
Maska zawiera naturalne filtry UV oraz elementy złuszczające – zmielone ziarna kakaowego, które podczas masażu delikatnie uwalniają skórę z martwych komórek naskórka.
Ciekawostka! Kakao zawiera około 300 różnych substancji a niektóre z nich mają bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm: anandamid (regulują funkcjonowanie komórek mózgu), arginina (rozszerza naczynia krwionośne), dopamina i serotonina (szczęście i dobre samopoczucie), epikatechina (chroni przed uszkodzeniem komórek mózgu), histamina (mediator reakcji alergicznych), magnez, tryptofan (niezbędny aminokwas), fenyloetyloamina (mózg i układ nerwowy wyprodukowany hormon, który tworzy szczęście, miłość i duchowe uniesienie), polifenole (przeciwutleniacze), tiamina (witamina B1 grupa), epikatechiny i kokohils (przyczyniają się do wzrostu komórek skóry, gojenie się ran, redukcja zmarszczek)
Od dawna wiadomo, że czarna czekolada, który zawiera co najmniej 70 % kakao jest doskonałym przeciwutleniaczem – 50 g gorzkiej czekolady zawiera tyle przeciwutleniaczy jak 15 filiżanek soku pomarańczowowego lub 6 jabłek.